Knie-vrye-broodjieHier is hy matertjie. In die winter rys ons brode maar sleg en dan span ek
die klein oondjie in vir die rysproses. Dit werk soos 'n droom. Die oond moet
net baie laag gestel word sodat wanneer jou deeg dubbeld gerys het, die bak
met jou kaal hande uitgehaal kan word.
So paar weke gelede kon ons nog buite bak en brou. Nou is dit te koud en word
die gasoond van die pandok maar weer ingespan as daar brood gebak word.
Vandag se broodjie het ek in 'n glasbak laat rys en bak. Jongste beloer die storie
op die internet en se dit lyk pure dan nes koek Moekie
Verlede naweek ene gemaak in 'n broodpannetjie en Outop het dit in die Weber gaargemaak.
En so slaan ek my broodjie aan
Ek neem 1 koppie lou water (nie te warm nie) en los 1 pakkie kits-suurdeeg daarin op.
Dan gebruik ek 'n klein bietjie van 'n kwart koppie bruinsuiker om by die suurdeeg te gooi
en laat staan dit vir omtrent so tien minute totdat dit skuim/borreltjies bo op begin maak
soos op die saamgestelde foto.
Sodra dit 'n lagie skuim gemaak het gooi ek dit in 'n mengbak met 'n kwart teelepel sout (jy
kan meer insit, ek moet ligloop vir soute) en 1 lepel olyfolie. Gooi die res van die bruinsuiker
ook by as jy van 'n soetbroodjie hou.
Dan begin ek die broodmeel bietjie-bietjie byvoeg en roer met langsteelvurk.
Hou aan meel byvoeg totdat die deeg elasties word en nie meer aan die kante van jou mengbak
vassit nie. Sien saamgestelde foto waar die degie uit die mengbak in die glasbak gesit is.
Ek plaas dit met 'n deksel op in die conventional oond op baie laag en laat rys tot dubbeld die grote.
Gewoonlik 'n uur en half in die winter.
Plaas in voorafverwarmde oond van om en by 180 grade en bak tot goudkleurig en brood van die kante
van bak of pan begin wegtrek. As dit uit die oond kom smeer ek met bietjie botter en maak toe vir
'n rukkie voordat ons begin sny en geniet