Bonesop. Net die noem daarvan vou knoesig oor my skouers soos laslapkombers.
Ek onthou nog die tydsame proses wat my ouma se bonesop voorafgegaan het.
Die kayalami-eeu waarin mens jou nou bevind wil jy maak en eet. Hoe gouer
hoe beter. Daar is nie tyd vir bone week van eergister af nie. En om twee soorte
vleis in een dis te gebruik pas beslis nie die Locke se
champagne taste, beer incomenie
Nou hoe gemaak as die lus en nostalgie jou vier uur die middag koulik oorval?
'n Glasie sherry kan ook net so lank troos en die resepte op die skerm voor my
lyk vreemd en bleek.
Geseend uit my pienk sokkies het my openlike geskimp by Outop, die geurigste
boontjiesop opgelewer in 'n japtrap! Ons maalvleis was reeds ontdooi en ek het dit
vinnig gebraai in die wok terwyl Outop 'n paar aartappels, wortels en uie geskil
en fyn gekap het in die voedselverwerker.
Ouma se resep het spekstukkies ook ingehad en die bone uitsoek vooraf was altyd
'n ontdekkingstog vir my - delwerskind het ek geglo dat daar dalk 'n blinkklippie
of twee tussen die bone kan wees.
Enigste blink deesdae is die blik op die rak en van klippies is daar hopenlik
geen sprake tussen die geblikte bone.
Terug by Outop se resep. Die groente is by die vleis gegooi in 'n lekker groot soppot.
Intussen is daar twee ketels water gekook en saam met 'n geblikte vierboneskat
het dit ook in die pot beland.
Hierna het die geurproses plaasgevind. Sout en peper na smaak. Proppievol soya
sous, twee vleisblokkies en paar knypies gedroogde pietersielie. Spulletjie is goed
deurmekaar geroer en toe was daar geproe.
Outop glo dat inhoud reeds op hierdie waterige stadium moet proe na sop voordat
jy die deksel opsit en laat prut vir 'n uur of twee. Gewoonlik maak ek vir ons 'n
potjie stywe mieliepap daarby of paar snye vars gebakte brood of vetkoek.
Kom deel groot asseblief jou eie sopresep met ons.