Dit is eg tradisioneel! Maalvleisblolletjies.
Benodigdheden
Voor ongeveer 4-5 ballen:
500 gram gehakt (half om half voor lekker, runder voor gezond)
Twee sneetjes droog, wit brood zonder korst
150 ml melk
Theelepel zout
Peper
Nootmuskaat
1 ei
3 eetlepels paneermeel
100 gram boter
Flinke braadpan
Spatdeksel (optioneel)
Glas water
Vleestang of spatel
Stappen
Bereid het brood voor
Leg het brood (zonder korstjes!) in de melk en laat het hier in weken. Als het brood goed doorweekt is, knijp je het voorzichtig - maar grondig - uit en prak je het ei er door heen. Deze combinatie zorgt er straks voor dat je gehaktbal lekker luchtig is.
Kneed het gehakt
Voeg vervolgens het gehakt, het zout, de peper en het nootmuskaat toe aan het broodmengsel en kneed dit goed door elkaar. Zorg ervoor dat de kruiden echt goed verdeeld zijn over het gehakt, zodat je straks geen last krijgt van 'smaakbommetjes'.
Draai mooie ballen
Verdeel het mengsel dan in een aantal gelijke porties. De mix die je nu hebt is goed voor zo'n vier tot vijf flinke ballen, maar als je ze kleiner of groter wilt, dan kun je het aantal ballen hierop aanpassen. Neem echt de tijd voor het draaien van iedere bal en maak ze mooi rond door ze snel van de ene in de andere hand te laten vallen. Eventueel kun je de ballen nog mooier rond maken door met een natte vinger over de minder fraaie plekjes heen te gaan.
Bak de ballen rondom bruin
Zet je pan op hoog vuur en verhit de boter hierin. Wacht net zo lang tot de grote bellen in de boter zijn weggetrokken en de boter een klein beetje bruin wordt. Zet dan het vuur op halve kracht en bak de pannen rondom bruin in de pan. Doe het deksel niet op de pan! Eventueel kun je op de pan wel een spatdeksel leggen, om te voorkomen dat je hele fornuis onder de vetspetters zit.
Braad de ballen gaar
Hoewel de ballen nu van buiten prachtig bruin zijn, zijn ze van binnen waarschijnlijk nog rauw. Voeg daarom een glaasje lauw water - om spetteren te voorkomen - toe aan de ballen in de pan, zet het vuur laag en sluit de pan af met het deksel. Laat de pan zo nog ongeveer 20 minuten staan en je gehaktballen zijn klaar om te eten. Eet smakelijk!
Do's
Bak de ballen mooi bruin voor je ze verder gaar kookt
Variatietip voor lekkere jus: voeg een beetje ketchup toe aan de gesmolten boter
Neem de tijd
Don'ts
Maak geen rommelige ballen, maar zorg ervoor dat ze goed in elkaar zitten; dan blijven ze het mooist
Bak de ballen niet op té hoog vuur, dan branden ze namelijk snel aan
Bron
Gratis recept voor een ouderwets lekkere Hollandse gehaktbal!